De vreemdelingenketen

Ministerie van Justitie & Veiligheid

Buitenlandse Zaken, het COA, DJI, DT&V, de IND, de KMar, en de Nationale Politie werken allemaal samen in de vreemdelingenketen. Digitalisering speelt hierbij een belangrijke rol. IN2Content produceerde een algemene film over de vreemdelingenketen en zeven films over de rol van elke individuele organisatie.

Uitdaging

Wil je als vreemdeling in Nederland komen werken, wonen of studeren dan krijg je met zeven verschillende organisaties te maken. Maak deze keten inzichtelijk. Schets hoe het proces loopt en hoe digitalisering daarbij een rol speelt. En laat de rol van alle zeven organisaties zien. Dat was de opdracht bij deze productie.

Resultaat

De uiteindelijk productie, van script tot eindresultaat, heeft zes maanden in beslag genomen. Het concept van de film smaakte naar meer en de opdrachtgever bestelde al snel van elke organisatie een eigen film. Daardoor is er meer tijd om bij elke organisatie in te zoomen op hun specifieke verhaal en krijgen medewerkers van verschillende organisaties een nog beter beeld krijgen van de processen bij hun collega’s.

De hoofdfilm bevat nu het verhaal op hoofdlijnen. Wil je als kijker mee weten, dan kun je je per organisatie verdiepen met de andere video's.

Aanpak

De opdrachtgever heeft in een pitch voor ons gekozen, omdat wij als enige partij aangaven de algemene film niet binnen vier weken te kunnen realiseren. Hiervoor was het aantal partijen dat zou moeten meewerken en toestemming zou moeten geven te groot. Daarnaast zou er ook een deel van de film in het buitenland moeten worden opgenomen. Onze 'assertieve en eigenwijze' opstelling gaf de opdrachtgever inzicht en vertrouwen.

Het organogram van de vreemdelingenketen hebben we vertaald naar een digitale omgeving, waarbij een actrice acteert met een touchscreen. Zij zoomt steeds in op de specifieke rol van een organisatie, waar medewerkers een toelichting op hun rol en de rol van digitalisering in het proces geven.

Meer uit deze serie

Voor het complete plaatje van dit dossier vind je hieronder de zeven losse video’s van Buitenlandse Zaken, het COA, DJI, DT&V, de IND, de KMar en de Nationale Politie.

Meer weten?

Een eerlijke reactie op je briefing? Een heldere planning? En geen onaangename verrassingen bij de première van jouw verhaal? Neem voor meer informatie contact op met Wilco Pleging.