De Rotterdamse drugsaanpak

Gemeente Rotterdam

Via de haven van Rotterdam worden drugs doorgevoerd naar heel Europa. IN2Content produceerde voor de gemeente Rotterdam deze informerende animatie, die laat zien waarom het belangrijk is te investeren in de Rotterdamse aanpak. 

Uitdaging

De opdrachtgever wil met deze animatie niet alleen een beeld geven wat de impact is van de drugseconomie op de stad Rotterdam, maar ook hoe de gemeente hier succesvol tegen strijdt. Met als doel professionals en bestuurders het inzicht te geven dat het niet alleen voor Rotterdam, maar ook voor de rest van Nederland én Europa belangrijk is om te investeren in de Rotterdamse aanpak. Breng je de drugscriminaliteit in Rotterdam een slag toe, dan heeft iedereen daar baat bij.

Resultaat

De animatie wordt op dit moment gebruikt in professionele kringen en voor het lobbyen in Brussel. In twee minuten is de kijker op de hoogte van de belangrijkste aandachtspunten. De animatie is vervolgens het startpunt van het gesprek of de presentatie.

Aanpak

Om deze opdrachtgever te helpen doel en doelgroepen, maar ook de vorm (wordt dit een video of een animatie en in welke stijl?) scherp te krijgen, hebben we samen eerst een ‘caseboard’ gemaakt. Met een caseboard proberen we zo helder mogelijk context, doel, doelgroep(en) en doelstelling(en) te formuleren, om vervolgens de uitkomsten om te zetten naar een plan van aanpak.

Het resultaat was een concreet verhaal dat onze tekstschrijver hielp een heldere tekst te schrijven. Maar de belangrijkste conclusie was dat een animatie de voorkeur zou hebben boven een video. De soms abstracte informatie kan met een animatie beeldender worden gemaakt; door allerlei beperkingen kunnen we filmend niet het complete verhaal vertellen; en de kosten zouden bij filmen ver boven het beschikbare budget uitkomen.

Meer animaties voor deze opdrachtgever

Het maken van animaties is mensenwerk. Iedere animator heeft zo zijn eigen stijl. Om bij elke aanvraag een passende stijl te kunnen aanbieden, werken wij bij IN2Content uitsluitend met freelance animatoren. We hebben groot netwerk met verschillende makers. En als een specifieke stijl niet in ons netwerk is te vinden, dan vinden we die wel buiten ons netwerk. Voor de gemeente Rotterdam produceerden we tientallen animaties in verschillende stijlen. Hieronder een selectie.

Meer weten?

We starten pas met produceren als we kristalhelder hebben wanneer een productie voor een opdrachtgever is geslaagd. Weten hoe we te werk gaan? Neem contact op met Wilco Pleging. 

Klantreview

De samenwerking met IN2Content heb ik als heel prettig ervaren. De regelmatige onderlinge afstemmingen op inhoud en het proces hebben deze animatie tot een goed eindproduct gemaakt. Ook nadat, onder druk van de actualiteit een andere draai aan het verhaal gegeven moest worden, bleven de makers van IN2Content flexibel en doortastend.

Gert-Jan van Asperen
Teamleider Gemeente Rotterdam
 Directie Veiligheid