Bijzonder transport Havenlofts over water dreigt vast te lopen

Op woensdag 8 juli vond een bijzonder transport van zes klimaat adaptieve woningen, zogenaamde Havenlots, over water plaats. Aan de kade van de Nassauhaven ontstaat dit jaar namelijk een drijvende woonwijk, met 18 onderhoudsvrije Havenlofts, die klimaatbestendig zijn gebouwd met natuurlijke materialen. De Havenlofts hebben een eigen afvalzuivering en een laag energieverbruik. Allemaal in het kader van duurzaam bouwen waar de gemeente Rotterdam op inzet.

De Havenlofts werden over de Nieuwe Maas vervoerd vanaf de bouwplaats, onder de Van Brienenoordbrug door, naar hun eindbestemming. Een complex transport waarbij een knap staaltje stuurmanskunst nodig was om de Nassauhaven binnen te komen. Van het hijsen van de woningen op het ponton, tot plaatsing van de woningen op hun definitieve plek, waren onze camera’s aanwezig.

De opdracht van de gemeente Rotterdam was om voor het einde van de dag de video in twee talen te kunnen verspreiden. Nog even dreigde het transport en daarmee de oplevering van de video’s vast te lopen. Het transport van de Havenloftst stokte bijna bij het passeren van de nauwe doorgang bij de Nassauhaven. Links en rechts van het ponton was slechts 10 centimeter ruimte om te navigeren. Goede navigatiekunst voorkwam erger.

Met twee camera’s werd dit transport vastgelegd. Tussendoor vonden interviews plaats met toekomstige bewoners, de architect en een vertegenwoordiger van de gemeente. Terwijl de camera’s nog aan het draaien waren, was een editor al met het beschikbare materiaal aan het monteren om de deadline te halen.

Tegelijkertijd werden de quotes vertaald, zodat ook de ondertiteling in het Nederlands en het Engels op tijd beschikbaar was. Na een lange dag van meer dan 15 uur is de video online gegaan en kon de ploeg naar huis.