Rechtopstaande video's

April 2019 • Een beeld hoort liggend te zijn. Dat vinden niet alleen hedendaagse filmmakers, ook eeuwen geleden schilderde men voornamelijk ‘breed’. Maar net zoals dat filmmakers dit min of meer vanzelfsprekend vinden, vinden hedendaagse kijkers het net zo vanzelfsprekend dat je een smartphone rechtop houdt. En met die smartphone wordt niet alleen rechtopstaand gefilmd, ook filmpjes worden er zo op bekeken. Met zwarte balken boven en onder, een kleiner beeld, het wordt allemaal op de koop toe genomen. Ik kan me daar enorm over verbazen. Zien mensen dan niet dat het kijken naar een video zoveel prettiger kan zijn als ze even hun smartphone kantelen? Of hebben ze misschien gewoon gelijk? Dat ding is toch ‘rechtopstaand’ gemaakt.

De afgelopen maanden werkte ik samen met een creative van een bureau aan twee series video’s. Deze video’s waren bedoeld voor twee verschillende apps, totaal zo’n twintig video’s. Uiteindelijk na veel vijven en zessen hebben we gekozen voor het rechtopstaande formaat. En dat voelde zowel bij het filmen als monteren als een enorme ontdekkingstocht. Wat normaal zonder probleem in een beeldkader past, deed dat nu niet meer. Totaalshots voelden als postzegels. In de montage werd er op elk beeld ingezoomd. Reviewen gingen we (logisch natuurlijk) op een smartphone. Hoe kijkt het? Hoe voelt het? Ook technisch kwam er veel meer bij kijken dan ik kon vermoeden. De mooie lenzen die mijn cameraman gebruikt bleken voor horizontaal gebruik te zijn gemaakt. Verticaal was er in de rechte lijnen vertekening zichtbaar. Plugins in de montage begrepen niet altijd de vreemde aspect ratio. En audionabewerkers en colorgraders moesten hun monitoren op hun zijde zetten om geen nekkramp te krijgen.

Toen jaren geleden het 16:9 kader bij de omroep in opkomst kwam, vonden mijn bazen dat dit alleen voor ‘bijzondere programma’s’ was. Hoe grappig als ik daar nu op terugkijk. De ene dag stond ik 'breed' te draaien aan een programma met ‘eeuwigheidswaarde’, de andere dag stond ik 'vierkant' blijkbaar ‘pulp’ te maken. Ik herinner me nog de kaal besnorde journaalverslaggever die mij interviewde over dit toen nog bijzondere fenomeen. Een pan-beweging maken leek opeens overbodig. Je zag toch alles in het kader? En om diezelfde reden gingen we ook langzamer monteren. Allemaal al weer lang geleden en achterhaald. En zo zal het ook gaan met het rechtopstaande kader. Nu daagt ze ons uit, maar in de toekomst zullen we er steeds meer aan gaan wennen. Sterker nog, rechtopstaand, panoramisch, vierkant en zelfs rond, het zijn allemaal blijvertjes.

Wilco Pleging, regisseur en mede-eigenaar van In2Content.

 

 

 deel op :
In2Content maakt bedrijfsfilms, televisieprogramma’s, animaties, reportages, 360 video’s en clips voor social media.
Wij hebben voor elk genre makers in huis. Meer zien en uitleg wat de mogelijkheden zijn?
Kies en klik dan op een van de categorieën hieronder.

Wil je een film of animatie laten maken?
Of wil je geheel vrijblijvend een idee bespreken?

De koffie staat klaar:

Stuur een email:

Of laat ons contact met jou opnemen:

Geef je volledige naam in
Geef een juist telefoonnummer in
Geef een geldig e-mailadres in
Je hebt nog geen vraag gesteld
Invalid Input

In2Content BV
Koningsweg 29c
3762 EA Soest
035-6473939

ISO9001 website