Uitzenddatum documentaire Wubbo Ockels op sterfdag (18 mei)

Maart 2019 • Wubbo Ockels was de eerste Nederlander in de ruimte. Net als de meeste astronauten die de aarde van een afstand hebben gezien kwam Ockels terug als een ander mens. Hij zag onze planeet in al zijn kwetsbaarheid en wist: hier moeten we zuinig op zijn, er is er maar één. Terug op aarde wilde Ockels ons dat gevoel ook geven, maar hoe doe je dat bij mensen die niet in de ruimte zijn geweest? Hij startte verschillende duurzame projecten om ons te laten zien dat een duurzaam leven óók een leuk leven kan zijn: vliegers om energie mee op te wekken, een elektrische superbus, een duurzaam schip.

Zijn projecten trokken veel aandacht en Ockels zette ons als een van de eersten aan het denken over duurzaamheid. Maar hij kreeg ook kritiek. Zijn vindingen zouden niet werken, of zelfs niet duurzaam zijn. Maar Ockels had geen tijd voor kritiek, hij begon alweer aan het volgende project als het vorige nog niet op eigen benen kon staan. Zijn strijd werd een gevecht. Een gevecht tegen critici en een gevecht tegen de tijd. Die strijd nam hem zo in beslag dat hij steeds minder tijd had voor zijn gezin. En zijn vrouw Joos werd soms wanhopig van de onafgeronde projecten. Uiteindelijk werd zijn belangrijkste strijd het gevecht tegen de dood. Ockels overleed in 2014 aan kanker. Op zijn sterfbed deed hij een oproep. Red de aarde. Doe iets, al is het maar iets heel kleins.

'Ockels Erfenis' is gemaakt door filmmaker Daan van Alkemade. “In de zomer van 2013 las ik in de krant dat Wubbo Ockels niet lang meer te leven had. Ik heb het altijd een fascinerende man gevonden, omdat hij zulke opmerkelijke dingen uitvond. Ik mailde hem, ik wilde graag een uitgebreid interview met hem doen over zijn drijfveren en over de toekomst van zijn uitvindingen. Dat vond hij een goed idee, we noemden het project Ockels Erfenis. Nu, vijf jaar na zijn dood ben ik op zoek gegaan naar zijn uitvindingen en kijk ik of ze nog steeds werken en wie er mee verder zijn gegaan. Tijdens dat proces leerde ik Ockels door verhalen van anderen steeds beter kennen”. De documentaire 'Ockels Erfenis' wordt uitgezonden op zaterdag 18 mei (sterfdag van Ockels) om 21:00 uur op NPO 2. 

 

 deel op :
In2Content maakt bedrijfsfilms, televisieprogramma’s, animaties, reportages, 360 video’s en clips voor social media.
Wij hebben voor elk genre makers in huis. Meer zien en uitleg wat de mogelijkheden zijn?
Kies en klik dan op een van de categorieën hieronder.

Wil je een film of animatie laten maken?
Of wil je geheel vrijblijvend een idee bespreken?

De koffie staat klaar:

Stuur een email:

Of laat ons contact met jou opnemen:

Geef je volledige naam in
Geef een juist telefoonnummer in
Geef een geldig e-mailadres in
Je hebt nog geen vraag gesteld
Invalid Input

In2Content BV
Koningsweg 29c
3762 EA Soest
035-6473939

ISO9001 website