Slag in de Javazee - Een jaar later

Januari 2018 • De recente nieuwsberichten over het stoppen van het onderzoek naar de verdwenen oorlogsgraven in de Javazee roept herinneringen op aan een woelige periode ruim een jaar geleden. In november 2016 om precies te zijn, ging bij ons op kantoor de telefoon. "Met Kick, ga even zitten." Regisseur Kick en cameraman Steph zaten ergens op de Javazee voor een documentaire, mee met een expeditie van het Karel Doormanfonds. "Ze is weg."

Alleen in noodgevallen zou er contact zijn vanwege de dure satellietverbinding. "Wat is weg?" vraag ik nog in de veronderstelling dat er een ongeluk was gebeurd. "De Ruyter, het wrak". Een golf van ongeloof overviel me. En in de dagen die volgden werd de berichtgeving er niet vrolijker op. Niet 1, maar alle Nederlandse wrakken bleken geplunderd. Maar ook wrakken van andere landen waren compleet van de zeebodem verdwenen. Een grove schending van meerdere oorlogsgraven.

Twee weken lang moesten we op onze tong bijten om dit verschrikkelijke nieuws niet naar buiten te brengen. Ons camerateam, Theo Doorman (zoon van Karel Doorman) en de duikploeg moesten eerst veilig weg uit Indonesië. Opnameschijven werden in geheim gekopieerd en verstopt. Onze beelden moesten mee terug naar Nederland.

In januari zijn de twee filmmakers in het diepste geheim nog een keer terug gegaan. Hoe haal je tonnen ijzer van de zeebodem en weet je deze zonder dat iemand het merkt te verwerken? In minder dan drie dagen hadden de filmmakers een spoor gevonden. Maandenlang had op een afgelegen terrein bij Brondong (Java) deze immense operatie plaats gevonden. Nu stond daar als stille getuige alleen nog een grote grijper.

De hele documentaire is terug te kijken via NPO Start. Hieronder de trailer.

 

deel op :
In2Content maakt bedrijfsfilms, televisieprogramma’s, animaties, reportages, 360 video’s en clips voor social media.
Wij hebben voor elk genre makers in huis. Meer zien en uitleg wat de mogelijkheden zijn?
Kies en klik dan op een van de categorieën hieronder.

Wil je een film of animatie laten maken?
Of wil je geheel vrijblijvend een idee bespreken?

De koffie staat klaar:

Stuur een email:

Of laat ons contact met jou opnemen:

Geef je volledige naam in
Geef een juist telefoonnummer in
Geef een geldig e-mailadres in
Je hebt nog geen vraag gesteld
Invalid Input

In2Content BV
Koningsweg 29c
3762 EA Soest
035-6473939

ISO9001 website